Viisi konkreettista vinkkiä: näin vältät hirvikolarin

Tien päällä 11.12.2017

jaa:

400 kg painavan hirven tärähtäessä tuulilasiin seuraa pahaa jälkeä. Pidä nämä vinkit hirvikolarin välttämiseksi mielessä ja kruisaile ehjänä perille asti.

1. Ota varoitusmerkit tosissasi

Hirvivaroitusmerkkejä ei suinkaan räiskitä summanmutikassa pitkin teiden varsia. Varoitusmerkkien paikat tarkistetaan joka toinen vuosi, ja merkit sijoitetaan sen mukaan, missä hirvet useimmiten liikkuvat ja missä tapahtuu eniten onnettomuuksia. Suhtaudu siis merkkeihin vakavuudella äläkä luota riista-aitoihin sokeasti.

2. Hölläämällä kaasujalkaa maksimoit reaktioajan ja minimoit vahingot

Erityisesti pimeällä varoitusmerkin nähdessään tulisi vauhtia hiljentää. Näin annat itsellesi aikaa huomata hirven ja mahdollisuuden reagoida tilanteeseen. Pitkien raajojensa ansiosta hirvi kolahtaa osuessaan voimalla auton heikoimpaan kohtaan – tuulilasiin. Uusien autojen laadukkaat turvavarusteet suojaavat onneksi melkoisen tehokkaasti kuljettajaa ja matkustajia. Vauhtia pudottamalla voit itse kuitenkin vaikuttaa kolarin vahinkojen laajuuteen merkittävästi. Jarrutusmatka puolittuu, kun pudotat nopeutta neljänneksellä.

3. Käytä kaukovaloja ja tarkkaile tienpientareita

Kaukovalojen käyttö laajentaa näkökenttää ja helpottaa hirven huomaamista. Tumman ruhonsa takia hirvi on hankala eläin huomata erityisesti hämärässä. Helpoiten hirven tunnistaa vaaleista jaloistaan ja kiiluvista silmistään. Tarkkaile tienpientareita nämä tuntomerkit mielessäsi ja jarruta heti, jos näet jotain poikkeavaa.

4. Väistä hirveä aina takapuolen puolelta

Mikäli huomaat hirven tiellä, hiljennä vauhtia heti ja varoita takana tulevia hätävilkuilla. Jos mahdollista, pysähdy ja anna hirven rauhassa poistua tieltä. Hirvi saattaa vaihtaa suuntaa kesken ylityksen, liukastua tai tehdä muita yllättäviä liikkeitä, jotka aiheuttavat vaaratilanteita.

Jos vauhtisi on liian kova, eikä pysähtyminen ole mahdollista, pyri ohittamaan hirvi takapuolen puolelta. Todennäköisempää on, että hirvi jatkaa matkaansa eteenpäin ennemmin kuin peruuttaa päällesi.

5. Keskity! – erityisesti aamu- ja iltahämärällä

Hirvet ovat aktiivisimmin liikkeellä aamu- ja iltahämärällä. Kun näkyvyys on jo lähtökohtaisesti heikompi, on häiriötekijöille pidettävä nollatoleranssi. Pidä puhelin taskussa, kädet tiukasti ratissa ja säästä ruokailusi pysähdystauoille.

Turvallisia ja nautinnollisia kilometrejä tien päälle!

jaa:

Lue myös

Älä ohita hirvivaroitusta välinpitämättömänä

Hirvionnettomuuksien vaara on suurimmillaan syksyisin metsästyskauden alkaessa. Hirvistä varoittavan liikennemerkin kohdalla kaasua on syytä höllätä.

Tien päällä 15.10.2018

Muistilista autoilijan syksyyn: oletko valmis syyspimeään?

Valot, renkaat, jääraappa, lukkosulat ja mitä muuta? Kokosimme kattavan listan syksyllä muistettavista autoasioista.

Tien päällä 26.09.2018

Liikennepsykologi: Turvallinen matka on valinta

Liikenneturvallisuus riippuu pitkälti kuljettajan luonteesta, tavoista ja ominaisuuksista. Sekä ympäröivästä kulttuurista, kuten työpaikan sovituista tavoista, sanoo liikennepsykologi, Liikenneturvan kouluttaja Mika Hatakka

Tien päällä 08.08.2018

Mitä tehdä, kun rengas puhkeaa tien päällä?

Joskus rengas puhkeaa huonossa paikassa ja pahaan aikaan, jolloin renkaanvaihto tuntuu mahdottomalta. Mikä silloin neuvoksi?

Tien päällä 06.08.2018