Työsuhdeautoilijan kevät: pesetä tiesuola laseista ja helmoista

Tien päällä 09.03.2018

jaa:

Lämpötila sahaa keväällä nollan molemmin puolin erityisesti eteläisessä Suomessa. Tiesuolan peseminen on turvallisuudesta huolehtimista.

Teiden sulamisvedet ja suolasohjo aiheuttavat harmia autoilijoille: tiesuola värjää tuulilasin harmaaksi ja kertyy auton helmoihin paksuksikin kalvoksi. Näkymä tuulilasista on huono ja pesunestettä kuluu litroittain.

Tiesuolaa käytetään tienpinnan jääkerroksen ja lumen sulattamiseen. Talvella teiden suolaamiseen käytetään natriumkloridia. Keliolosuhteista riippuen suola levitetään tielle joko rakeisena tai valmiina veden ja suolan liuoksena.

- Tiesuolasta tuulilasiin muodostunut kalvo saattaa aiheuttaa vastaantulevan auton valoista prisman kuljettajan näkökenttään ja häiritä ajoa. Keväällä matalalta paistava aurinko vain vaikeuttaa olosuhteita, toteaa teknisten asiantuntijapalveluiden päällikkö Heikki Helevä LeasePlan Finland Oy:stä.

- Työsuhdeautoilijoille suosittelemme auton ulkopesua 1–2 kertaa kuukaudessa, tarpeen mukaan jopa useammin.

Mitä pidempään tiesuola on auton kyljissä maalipinnoilla, sitä haitallisempi on sen vahingoittava vaikutus. Pitkään kiinni ollut suola irtoaa yhä vaikeammin. Pinttynyt lika vaurioittaa maalipintaa ja sitoo kosteutta. Varsinkin lämpimässä tilassa säilytetty likainen auto on erittäin altis suolan aiheuttamille ruostevaurioille.

- Usein kuulee, että autoilijoita turhauttaa auton peseminen, koska se likaantuu jo heti seuraavan päivän ajossa. Huonontunut ajonäkyvyys on aina turvallisuusriski, jota ei voi aliarvioida. Pesut ja sisäpuhdistukset ovat sopimuksiimme sisällytettävä lisäpalvelu. Työsuhdeautoilijan on siis hyvä olla tietoinen oman yrityksen linjauksista, Helevä muistuttaa. 

Vinkit auton pesuun ja tuulilasin sisäpuhdistukseen

Osa autoilijoista pelkää, että auton peseminen pienelläkin pakkasella jäädyttää ovien tiivisteet ja lukot. Kokosimme muistilistat siitä, mitä autoilijan on huomioitava ennen ja jälkeen pesun. Tutustu konkreettisiin ohjeisiin tässä Liikkellä.fi-artikkelissamme.


Tuulilasi on syytä puhdistaa ulkopinnan ohella säännöllisesti myös sisäpuolelta, sillä likainen tuulilasin sisäpinta aiheuttaa valon taittumisesta johtuvaa häikäisyä. Tuulilasin häikäisy on sitä suurempaa, mitä likaisempi lasi on. Lue vinkkimme vaivattomaan tuulilasin sisäpuhdistukseen tästä artikkelista.
 

jaa:

Lue myös

Älä ohita hirvivaroitusta välinpitämättömänä

Hirvionnettomuuksien vaara on suurimmillaan syksyisin metsästyskauden alkaessa. Hirvistä varoittavan liikennemerkin kohdalla kaasua on syytä höllätä.

Tien päällä 15.10.2018

Muistilista autoilijan syksyyn: oletko valmis syyspimeään?

Valot, renkaat, jääraappa, lukkosulat ja mitä muuta? Kokosimme kattavan listan syksyllä muistettavista autoasioista.

Tien päällä 26.09.2018

Liikennepsykologi: Turvallinen matka on valinta

Liikenneturvallisuus riippuu pitkälti kuljettajan luonteesta, tavoista ja ominaisuuksista. Sekä ympäröivästä kulttuurista, kuten työpaikan sovituista tavoista, sanoo liikennepsykologi, Liikenneturvan kouluttaja Mika Hatakka

Tien päällä 08.08.2018

Mitä tehdä, kun rengas puhkeaa tien päällä?

Joskus rengas puhkeaa huonossa paikassa ja pahaan aikaan, jolloin renkaanvaihto tuntuu mahdottomalta. Mikä silloin neuvoksi?

Tien päällä 06.08.2018