Autojen päästömittaustapa muuttuu – näin valmistaudut muutokseen

Faktaa työsuhdeautoilusta Tien päällä 22.08.2018

jaa:

Autojen hiilidioksidipäästöjen mittaustapa muuttuu syyskuun alussa. Uusi globaali mittaustapa on aiempaa tiukempi, minkä vuoksi autojen päästölukemat nousevat. Tämä vaikuttaa myös verotukseen sekä autojen hinnoitteluun. Pidemmällä aikavälillä vaikutukset ulottuvat myös muun muassa yritysten autopolitiikkaan.

Autojen hiilidioksidipäästöjen mittaustavan muutos on ollut globaalisti vireillä pitkään. Nyt alkaa olla valmista, syyskuun 1. päivästä lähtien jokainen uusi auto testataan WLTP-menetelmällä. Muutoksen taustalla ovat muun muassa ympäristötietoisuuden kasvaminen ja tarve entistä paremmalle ja puhtaammalle teknologialle. Vanha mittaustapa ei enää vastannut tämän päivän haasteisiin.  

Lue lisää WLTP-menetelmästä

WLTP vaikuttaa myös verotukseen, sillä autovero määräytyy CO2-lukeman perusteella. Eduskunta hyväksyi viime kesäkuussa uuden autoverolain, jonka tavoitteena on, että WLTP:n vaikutus autojen hintoihin on mahdollisimman pieni. Käytännössä muutos alas- tai ylöspäin voi olla suurikin. 


Jatkossa myös autojen lisävarustelu vaikuttaa päästöarvoihin. Sama automalli voi saada merkittävästikin erilaisia lukemia riippuen varustelutasosta, mikä luonnollisesti vaikuttaa myös lopulliseen autoveroon. Se, miten paljon päästölukemat ja siten hinnat muuttuvat, on vielä kysymysmerkki. Autoedun verotusarvolaskentaan ei todennäköisesti ole tulossa muutoksia, mutta muutos vaikuttaa välillisesti myös verotusarvon suuruuteen. Kannattaa myös huomioida, että muutos koskee vain uusia tehdastilauksia.

Miten WLTP:hen voi valmistautua?
 

WLTP ei vaikuta tällä hetkellä käytössä oleviin autoihin tai käytettynä ostettaviin autoihin, ei myöskään maassa jo oleviin uusiin varastoautoihin. Elämme nyt siirtymäkautta, jolloin kaikkia WLTP:n vaikutuksia emme vielä tiedä. 


WLTP on syytä ottaa huomioon silloin, kun uuden auton hankinta on edessä siirtymäkaudella, käytännössä tämän syksyn aikana. Auton hankintaa ei välttämättä kannata lykätä, sillä uusi auto on aina paras valinta ympäristö- ja turvallisuusnäkökulmasta.


Alla olevat kysymykset vastauksineen auttavat sinua valmistautumaan muutokseen, oli kyse yrityksen autokannan hallinnasta tai yksittäisen auton hankinnasta: 

 

Vastaan yrityksemme autokannasta. Mitä pitää siirtymäkaudella ottaa huomioon?

  • Syksyllä kannattaa varata aikaa yrityksen autopolitiikan päivittämiseen. Vielä on epäselvää, millaiset WLTP:n vaikutukset ovat yksittäisiin automalleihin. Siksi merkki- ja mallivertailuja ei kannata tehdä juuri nyt. 
  • Samoin ensi keväälle kannattaa varata uusi autopolitiikan tarkasteluajankohta, kun kokonaiskuva selkiytyy siirtymävaiheen jälkeen.

 

Yrityksen autokannassa on ajoneuvoja, joiden sopimuskausi on umpeutumassa lähiaikoina. Miten kannattaa toimia?

  • Jos yksittäisen ajoneuvon sopimuskausi on umpeutumassa lähikuukausina, LeasePlanin sopimusta on mahdollista jatkaa joustavasti tarpeen mukaan, kunnes tarjolla on riittävästi tietoa uuden sopimuksen tueksi.
  • Jos mahdollista, uusi auto kannattaa tilata ennen 31.8.2018, vaikka luovutus sovittaisiinkin pitkälle syksyyn. Kun tilaat auton 31.8. mennessä, voit valita verotustavan joko uuden WLTP:n tai vanhan mittaustavan mukaisesti sen mukaan, kumpi tulee edullisemmaksi. Autamme vertailun tekemisessä.
  • LeasePlanin sopimuksiin sisältyy aina oikeus palauttaa auto 30 päivää ennen sopimusajan päättymistä. Tätä joustoa voi hyödyntää esimerkiksi silloin, kun löytyy sopiva varastoauto. 

 

Uusi auto tarvitaan välittömästi. Minkälaisia vaihtoehtoja on?

  • Helpointa on valita varastoauto eli maassa jo oleva auto. Näin sekä auton verotusarvo sekä lopullinen hinta ovat tiedossa heti eikä hintaan tule yllätyksiä. Kauttamme löydät kattavan valikoiman varastoautoja valtakunnallisesti.
     

WLTP on valtavan iso kokonaisuus, jonka kaikkia vaikutuksia on vaikea vielä nähdä. Lähikuukausina selviää, miten esimerkiksi autohinnastot muuttuvat. Todennäköistä, on, että ainakin tämän syksyn aikana hinnastoissa merkkien ja mallien määrä on tilapäisesti normaalia suppeampi. 

Lataa ilmainen WLTP-oppaamme Uusi autojen päästötestaus

jaa:

Lue myös

Älä ohita hirvivaroitusta välinpitämättömänä

Hirvionnettomuuksien vaara on suurimmillaan syksyisin metsästyskauden alkaessa. Hirvistä varoittavan liikennemerkin kohdalla kaasua on syytä höllätä.

Tien päällä 15.10.2018

Muistilista autoilijan syksyyn: oletko valmis syyspimeään?

Valot, renkaat, jääraappa, lukkosulat ja mitä muuta? Kokosimme kattavan listan syksyllä muistettavista autoasioista.

Tien päällä 26.09.2018

Liikennepsykologi: Turvallinen matka on valinta

Liikenneturvallisuus riippuu pitkälti kuljettajan luonteesta, tavoista ja ominaisuuksista. Sekä ympäröivästä kulttuurista, kuten työpaikan sovituista tavoista, sanoo liikennepsykologi, Liikenneturvan kouluttaja Mika Hatakka

Tien päällä 08.08.2018

Mitä tehdä, kun rengas puhkeaa tien päällä?

Joskus rengas puhkeaa huonossa paikassa ja pahaan aikaan, jolloin renkaanvaihto tuntuu mahdottomalta. Mikä silloin neuvoksi?

Tien päällä 06.08.2018