Älä ohita hirvivaroitusta välinpitämättömänä

Tien päällä 15.10.2018

jaa:

Hirvionnettomuuksien vaara on suurimmillaan syksyisin metsästyskauden alkaessa. Hirvistä varoittavan liikennemerkin kohdalla kaasua on syytä höllätä.

Lokakuun toisena lauantaina 13.10.2018 käynnistyy koko maassa hirvenmetsästys, jatkuen aina vuoden loppuun asti. Tämän jälkeenkin hirviä saa vielä metsästää ilman koiraa tammikuun 15. päivä asti, valkohäntäpeuraa ja kaurista myös 1.-15.2. Näiden kolmen eläimen metsästyskausia on pidennetty valtioneuvoston asetuksella erityisesti juuri metsä- ja liikennevahinkojen estämiseksi.

Tien varsien hirvimerkit kannattaakin ottaa vakavasti. Viimeistään hirvimerkin nähtyään kannattaa hiljentää: autoilija ehkäisee hirvieläinonnettomuuden tai ainakin lieventää sen mahdollisesti aiheuttamia vammoja tehokkaimmin pienentämällä ajonopeuttaan riskiaikoina. 

Tämän lisäksi kannattaa tarkkailla tienvierustoja sekä ajovalojen ulkoreunoja. Kaukovaloja kannattaa käyttää aina mahdollisuuksien mukaan. 
Varoitusmerkkien paikat tarkastetaan joka toinen vuosi ja ne määritellään onnettomuustilastojen sekä hirvien tienylityspaikkojen perusteella.

Hirvi liikkuu hämärässä

Liikenneturvan mukaan Suomessa tilastoitiin viime vuonna 1824 hirvionnettomuutta. Eniten onnettomuuksia sattui Pohjois-Savon, Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaan sekä Uudenmaan alueilla, mutta niitä käy koko maan alueella. 

Suurin riski hirvionnettomuuksiin on kohdissa, joissa hirviaita alkaa tai loppuu sekä hämärässä ja pimeässä - ennen ja jälkeen auringonlaskun. Hämärän hiipiessä onkin syytä noudattaa erityistä varovaisuutta.

Jos hirvi juoksee eteen, se kannattaa yrittää väistää takaa. 

Lähteet:

Liikenneturvan toimintaohjeet hirvionnettomuuksien välttämiseksi ja niiden jälkeen toimimiseksi.
Lue lisää Liikenneturvan viime syksynä toteuttamasta hirvitutkimuksesta.

Lue lisää vinkkejä syksyllä ajamiseen:

Muistilista autoilijan syksyyn: oletko valmis syyspimeään?
Liikennepsykologi: Turvallinen matka on valinta

jaa:

Lue myös

Muistilista autoilijan syksyyn: oletko valmis syyspimeään?

Valot, renkaat, jääraappa, lukkosulat ja mitä muuta? Kokosimme kattavan listan syksyllä muistettavista autoasioista.

Tien päällä 26.09.2018

Liikennepsykologi: Turvallinen matka on valinta

Liikenneturvallisuus riippuu pitkälti kuljettajan luonteesta, tavoista ja ominaisuuksista. Sekä ympäröivästä kulttuurista, kuten työpaikan sovituista tavoista, sanoo liikennepsykologi, Liikenneturvan kouluttaja Mika Hatakka

Tien päällä 08.08.2018

Mitä tehdä, kun rengas puhkeaa tien päällä?

Joskus rengas puhkeaa huonossa paikassa ja pahaan aikaan, jolloin renkaanvaihto tuntuu mahdottomalta. Mikä silloin neuvoksi?

Tien päällä 06.08.2018