Näin neuvottelet itsellesi työsuhdeauton

Faktaa työsuhdeautoilusta 12.02.2018

jaa:

Siintääkö toiveissasi työsuhdeauto? Lue, miten auton hankintaa voi perustella pomolle ja miten neuvotteluihin kannattaa varautua.

Onko työpaikallasi autopolitiikkaa?

Työsuhdeauton saaminen riippuu aina useasta eri tekijästä. Autoetuudesta on saatettu sopia suoraan työsopimuksessa, tai sitten auton saadakseen tulee olla tietyn tasoisissa tehtävissä. Voi myös hyvin olla, että vakiintuneita käytäntöjä ei ole. 

Suurilla yrityksillä käytännöt on useimmiten kirjattu autopolitiikaksi. Tällöin auto on valittava työnantajan antamien raamien rajoissa – esimerkiksi kokonaishinta, auton merkki tai hiilidioksidipäästöjen yläraja saattavat olla ennalta määriteltyjä.

Entä jos autopolitiikkaa tai ennalta sovittuja käytäntöjä ole? 

- Työnantajaa todennäköisesti kiinnostaa eniten työsuhdeautoilun hinta, mutta uutta työsuhdeautoa voi perustella muillakin seikoilla, kertoo LeasePlanin kuljettajapalvelun tiiminvetäjä Juha Lähteenmäki. - Esimerkiksi myyntimiehen on tyylikkäämpää ja vakuuttavampaa ajaa asiakkaan pihaan uudella, siistillä autolla kuin suvussa 20 vuotta kulkeneella luottopelillä.

Lähteenmäki tiivistää neuvottelujen kulmakivet kolmeen sanaan:

- Kustannustehokkuus, imago, turvallisuus. Tämän tyyppiset asiat huomioon ottamalla pääsee neuvotteluissa jo pitkälle.

Mitä työsuhdeauto maksaa? Ja kuka vastaa kustannuksista? 

Työnantajalle oleellisin kysymys autoedun myöntämisessä on se, mitä työsuhdeauto lopulta yritykselle maksaa.

Neuvottelupöytään kannattaakin hankkia arvio siitä, minkä hintaista työsuhdeautolla huristelu työnantajalle lopulta on. Mitä tarkemmat laskelmat voi pöytään läväyttää, sen parempi. Kokonaiskustannusten laskeminen ja vertailu ei välttämättä ole aivan yksinkertaista, mutta apua on saatavilla: LeasePlanilta voi pyytää laskelmia mieleisistä merkeistä ja malleista, sitoumuksetta. 

Auton kustannukset voivat jakaantua työntekijän ja työnantajan kesken lukuisin eri tavoin. Pääsääntöisesti työnantaja maksaa työsuhdeauton vuokran, mutta on mahdollista sopia niinkin, että työntekijä maksaa vuokrasta osan. Jos työntekijän maksama osuus vähennetään nettopalkasta, vähennetään vastaava summa verotettavan luontoisedun arvosta.

Lue täältä lisää autoedun verotuksesta! 

Työsuhdeauto on paitsi imagotekijä...

Johdon lisäksi työsuhdeautoja ajavat usein työntekijät, jotka liikkuvat paljon työssään ja käyvät asiakkaiden luona. Tällaisissa rooleissa ovat tyypillisesti esimerkiksi myyntiedustajat ja asiakasvastaavat. Sillä, minkälaisella autolla asiakkaan pihaan ajaa, on ensivaikutelman kannalta iso merkitys. 

Työsuhdeautoa ajava työntekijä kaunistaa myös tilastoja. Vakuutustilastojen vertailu nimittäin osoittaa, että leasingautoille tapahtuu keskimääräistä vähemmän onnettomuuksia, kun vahinkojen määrä suhteutetaan autoilla ajettavaan kilometrimäärään. 

- Uudella ja turvallisella autolla vahinkoja syntyy vähemmän – ja jos vahinko tapahtuu, se on seurauksiltaan kuljettajalle ja matkustajille todennäköisesti lievempi, toteaa LeasePlan Finland Oy:n vakuutuspäällikkö Mika Väisänen.

...myös kilpailuetu työntekijämarkkinoilla

Jos siis kokee ansainneensa työsuhdeauton – tai jos esimerkiksi kilpaileva yritys olisi sellaisen valmis työsuhde-etuna tarjoamaan – kannattaa tämä ehdottomasti tuoda työnantajan tietoon. Hyvistä työntekijöistä halutaan pitää kiinni ja autoetu on siihen erinomainen keino.

Muista nämä argumentit työsuhdeautosta neuvotellessasi
  • Fiksulla hinnoittelumallilla autoetu on kannattava ratkaisu sekä työnantajalle että työntekijälle.
  • Auton kustannukset voidaan jakaa työnantajan ja työntekijän kesken monin eri tavoin.
  • Tasokas työsuhdeauto on imagotekijä, ja parhaimmillaan liikkuvaa hyvää mainosta firmalle. Erityisesti myyjän roolissa luotettava auto on välttämätön työväline.
  • Autoetu on merkittävä keino sitouttaa ja motivoida hyviä työntekijöitä sekä kilpailuvaltti rekrytoinneissa
  • Leasingautot ovat uusia ja turvallisia autoja, joille tapahtuu keskimäärin vähemmän onnettomuuksia kuin yksityisomistuksessa oleville ajoneuvoille.
jaa:

Tilaa kirjoitukset

Lähetämme uudet sisällöt sähköpostiisi kuukausittain.

 

Lue myös

Uusi BMW 3-sarjan sedan – laadukas työsuhdeauto

Oman segmenttinsä mittapuu, BMW 3-sarja, on uudistusten ansiosta jälleen yksi automaailman houkuttelevimmista autoista. Suosituimpien leasing-autojen joukossa vuosi toisensa jälkeen olevalla autolla on kuitenkin myös odotuksia lunastettavana. LeasePlanin huoltoleasing on vaivaton tapa hankkia alle uutuusmalli.

Faktaa työsuhdeautoilusta 08.03.2019

Hyödynnä veroetu hankkimalla työsuhdeauto vielä tänä vuonna

Hankkimalla työsuhdeauton käyttöösi vielä vuoden 2018 puolella, kuittaat itsellesi pienemmän verotusarvon jo vuodelle 2021. Auton kolmantena käyttövuonna tämä tarkoittaa jo satasien säästöä. LeasePlanin asiantuntijat etsivät allesi uuden, turvallisen auton nopeasti ja luotettavasti. 

Faktaa työsuhdeautoilusta 04.12.2018

Kaikki pakettiauton leasingista

Tarvitsetko työssäsi pakettiautoa? Pakettiauton leasing on omistamista vaivattomampi, huolettomampi ja helpommin budjetoitava ratkaisu. Se sopii kaikille yrityksille, jotka tarvitsevat käyttöönsä 1–500 pakettiautoa. Tälle sivulle olemme koonneet runsaasti pakettiautoihin liittyvää materiaalia – ole hyvä!

Faktaa työsuhdeautoilusta 28.09.2018

Mitä koeajossa on otettava huomioon?

Sisätilat, vaihteisto, toiminnallisuudet, näkyvyys… Mihin seikkoihin työsuhdeautoilijan tulisi kiinnittää huomio uutta autoa koeajaessaan?

Faktaa työsuhdeautoilusta 06.09.2018