Autoleasingin sanasto – tunne liisauksen tärkeimmät termit

Faktaa työsuhdeautoilusta 05.10.2017

jaa:

Valitako käyttöetu vai vapaa autoetu? Mitä eroa on huoltoleasingilla ja rahoitusleasingilla? Täältä löydät selitykset tärkeimmille liisaukseen liittyville termeille.

Leasing (myös: liisaus, liisaaminen)

Leasing on pitkäaikaista käyttöomaisuuden vuokrausta. LeasePlan tarjoaa auton leasingpalveluja kaikenkokoisille yrityksille ja monenlaisiin tarpeisiin.

Auton leasing tai tuttavallisemmin liisaus on autoilijalle vaivaton ja usein omistamista houkuttelevampi vaihtoehto. Liisaamalla autoilija voi saada käyttöönsä sellaisen uuden, hienon ja arvokkaan auton, jonka omaksi ostaminen ei olisi välttämättä taloudellisesti mahdollista tai kannattavaa.

Autojen leasing-sopimukset tehdään joustavasti asiakkaan haluamalle ajanjaksolle. LeasePlan omistaa auton koko sopimuskauden ajan, jonka jälkeen LeasePlan myy auton eteenpäin.

Huoltoleasing

Leasingsopimus, jolla saat käyttöösi uuden auton ja kaikki siihen kuuluvat palvelut kiinteään kuukausihintaan. LeasePlan tarjoaa huoltoleasingsopimuksia myös yksittäisille autoille.

Huoltoleasing sisältää auton leasing-vuokran lisäksi määräaikaishuollot, kuluvien osien ja teknisten vikojen korjaukset, renkaat kausivaihtoineen sekä katsastusmaksut. LeasePlanin huoltoleasing-sopimukseen kuuluvat lisäksi liikenne- ja kaskovakuutukset sekä 24/7-tiepalvelu.

Lue täältä tarkemmin, mitä huoltoleasing sisältää. 

Huoltoleasingin hyöty on kiinteä kuukausihinta: maksat palvelusta joka kuukausi saman summan, jolloin autoilun kustannukset on helppo ennakoida.

Huoltoleasingin ero rahoitusleasingiin ja auton omistamiseen on, että huoltoleasingissa LeasePlan kantaa auton arvon kehitykseen liittyvät riskit. Jos auton arvo leasing-kauden päätteeksi onkin alhaisempi kuin mitä sopimuskauden alussa arvioitiin, jää taloudellinen menetys LeasePlanin huoleksi asiakkaan sijaan.

Rahoitusleasing

Rahoitusleasing on leasing-yhtiöiden tarjoama palvelu, jossa sen sijaan että yritys ostaa auton omaksi, rahoittaja ostaa sen ja vuokraa eteenpäin yritykselle. Rahoitusleasingissa auton vuokrahinta koostuu auton arvioidusta arvonalenemasta ja korosta – sopimus ei siis sisällä esimerkiksi huoltoja ja korjauksia, kuten huoltoleasingissa.

Jos auton arvonalenema on arvioitua suurempi eli auto myydään sopimuskauden päätteeksi eteenpäin odotettua pienemmällä summalla, jää riski haltijan (=autoa vuokranneen asiakasyrityksen) kannettavaksi.

Auton arvon aleneminen

Arvon alenemisella tarkoitetaan sitä, miten auton arvo vähenee käytön ja ajan myötä: arvon alenema on siis auton ostohinnan ja myyntihinnan välinen erotus. Kun yritys liisaa auton ja maksaa siitä kuukausivuokraa, kattaa vuokrahinta tämän laskennallisen arvon aleneman.

LeasePlan arvioi liisattavan auton arvon aleneman sopimuskauden alussa. Arvon aleneminen muodostaa noin 40 % kaikesta yritysautoilun kustannuksista, joten laaja kokemus ja asiantuntemus arvioinnissa on tarpeen.

LeasePlanin hallinnoimia autoja ajaa Suomessa yli 22 500 kuljettajaa yli 600 asiakasyrityksessä, joten arviomme perustuvat kokemuksen lisäksi kattavaan dataan. Maailmanlaajuisesti hallinnoimme yli 1,6 miljoonaa autoa.

Todellinen arvon alenema kuitenkin selviää vasta sopimuskauden päätteeksi, kun auto myydään eteenpäin. Huoltoleasing-sopimuksissa LeasePlan kantaa taloudellisen riskin silloin, jos arvon aleneminen on arvioitua suurempi.

Lue täältä lisää arvon alenemisesta.

Jäännösarvo

Auton oletettu myyntihinta leasing-kauden lopussa.

Autoetu

Työntekijän ja työnantajan välinen sopimus, jossa työntekijä käyttää työnantajan omistamaa tai hallinnoimaa autoa työsuhdeautona sekä työ- että vapaa-ajan matkoihin. Autoetu on palkansaajalle verotettava työsuhde-etu, joten auton verotusarvo lisätään rahapalkkaan. Tällöin autoetu nostaa usein palkansaajan veroprosenttia.

Autoetu on palkansaajalle yleensä kannattava ja edullinen ratkaisu etenkin silloin, jos yksityisajoja on paljon.

Autoetuja on kahdenlaisia:

1. Vapaa autoetu, jossa työnantaja maksaa kaikki työsuhdeautoon liittyvät kustannukset kuten bensat, huollot, korjaukset ja verot.

2. Käyttöetu, jossa työntekijä maksaa itse polttoainekustannukset ja työnantaja vastaa kaikesta muusta sovitun mukaan. Käyttöetuautolla ajavan työntekijän kilometrikorvaus työajosta on enintään 10 senttiä/km. (Veronmaksajat: Kilometrikorvaukset 2017)

 

Työsuhdeauton verotukseen liittyvät termit

Autovero

Ennen auton rekisteröintiä tai käyttöönottoa maksettava kertaluontoinen maksu. Autovero on ajoneuvosta riippuen 12,2 % - 48,8 % auton yleisestä vähittäismyyntihinnasta. Veron suuruus määräytyy ajoneuvon hiilidioksidipäästön perusteella.

Auton huoltoleasingissa autovero sisältyy auton vuokrahintaan.

Ajoneuvovero

Auton rekisteröinnin jälkeen jatkuvasti vuosittain maksettava vero, joka jakautuu auton hiilidioksidipäästöihin perustuvaan perusveroon sekä dieselveronakin tunnettuun käyttövoimaveroon. Työsuhdeauton ajoneuvoveron maksaa työnantaja eli autoa liisaava yritys.

Autoedun verotusarvo

Määrittää sen, minkä verran työsuhdeauton kuljettajaa verotetaan työsuhdeautosta.

Auton lopullinen verotusarvo määräytyy seuraavista asioista:

  • automallin yleinen suositushinta, jonka maahantuoja on antanut ajoneuvon tilaushetkellä
  • auton tehtaalta saama CO2-päästöarvo.

Lue lisää autoedun verotuksesta LeasePlanin Liikkeellä.fi -artikkelista

LeasePlanin sivuilta löytyvällä verotusarvolaskurilla voit laskea autolle arvioidun verotusarvon.

jaa:

Tilaa kirjoitukset

Lähetämme uudet sisällöt sähköpostiisi kuukausittain.

 

Lue myös

Autoetu työntekijän näkökulmasta - tiedä ainakin tämä työsuhdeauton käyttämisestä, hankinnasta ja veroista

Tavoitteena työsuhdeauto? Tiedätkö, kannattaako sinun valita käyttöetu vai vapaa autoetu? Mitä sanoo verottaja? Entä kuinka monta kilometriä saat autolla ajaa?

Faktaa työsuhdeautoilusta 08.02.2018

Autoedun verojen ABC – Yrittäjä, tämä sinun tulee tietää työsuhdeauton verotuksesta

Milloin tarvitaan ajopäiväkirjaa? Kannattaako vapaa autoetu vai käyttöetu?

Faktaa työsuhdeautoilusta 06.11.2017

Huoltoleasingin usein kysytyt kysymykset

Katso tästä vastaukset yleisimpiin huoltoleasing-sopimuksiin liittyviin kysymyksiin.

Faktaa työsuhdeautoilusta 20.10.2017