Autoetu työntekijän näkökulmasta - tiedä ainakin tämä työsuhdeauton käyttämisestä, hankinnasta ja veroista

Faktaa työsuhdeautoilusta 08.02.2018

jaa:

Tavoitteena työsuhdeauto? Tiedätkö, kannattaako sinun valita käyttöetu vai vapaa autoetu? Mitä sanoo verottaja? Entä kuinka monta kilometriä saat autolla ajaa?

Kun työsuhdeauton valinta tulee ajankohtaiseksi, valittavana on muutakin kuin automerkki ja menopelin väri. 

– Työntekijällä on harvoin selkeä kuva siitä, mitä työsuhdeauto maksaa ja minkä verran se vaikuttaa omaan palkkaan tai verotukseen. Jos edellisessä työpaikassa on ajanut työsuhdeautolla, uudessa työpaikassa aloittava olettaa helposti, että mikään ei muutu, LeasePlanin kuljettajapalveluiden tiiminvetäjä Juha Lähteenmäki aloittaa.

– Myös se voi olla epäselvää, voiko valita vapaasti käyttöedun ja vapaan autoedun välillä, tai mikä näiden ero on käytännössä, avainasiakaspäällikkö Satu Björkstén lisää.

Toisinaan työntekijä miettii, mikä auto olisi omaan tarpeeseen paras ja mikä puolestaan työnantajalle kustannustehokas vaihtoehto, Lähteenmäki jatkaa. 

Paljon kysymyksiä. Siksi keräsimme kokoon vastaukset työsuhdeautoiluun liittyviin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Miten autoetu vaikuttaa verotukseeni?

Autoetu on palkkatulona verotettava etuus. Vero perustuu verottajan määrittämään verotusarvoon

Auton verotusarvo määräytyy uuden auton hankintahinnan sekä ensirekisteröintivuoden perusteella. Verotusarvon määrään vaikuttaa myös se, sovitko työnantajan kanssa käyttöedusta (jolloin maksat itse ainakin polttoainekustannukset) vai vapaasta autoedusta (jolloin yritys maksaa kaikki autosta aiheutuneet kulut, myös polttoainekustannukset).

Lue tuhti tietopaketti työsuhdeauton verotuksesta täältä

LeasePlanin verotusarvolaskurilla voit laskea suuntaa-antavasti, miten suuri unelmiesi menopelin tai tällä hetkellä omistamasi auton verotusarvo olisi.

Kuinka paljon työsuhdeautolla saa ajaa yksityisajoa? 

Yksityisajojen määrä vaikuttaa autoedun verotukseen: jos ajaa yksityisajoa - esimerkiksi matkat kotoa työpaikalle ja takaisin lasketaan mukaan - yli 18 000 kilometriä vuodessa, ylimenevät kilometrit tulee ilmoittaa verottajalle omassa veroilmoituksessa. Kilometreistä täytyy joka tapauksessa sopia työnantajan kanssa, sillä ajettujen kilometrien määrä vaikuttaa auton leasing-vuokraan.

Lue yksityisajoista leasing-autolla lisää artikkelista Saako leasing-autoa käyttää yksityisajoon?

Ovatko liisarit aina vain kalliita ja isoja edustusautoja?

Työsuhdeauto voi olla myös esimerkiksi näppärä Nissan Micra, väljä ja perheystävällinen Skoda Octavia tai mikä tahansa muu auto LeasePlanin runsaasta valikoimasta. 

Lue täältä, mitä automerkkejä LeasePlanilta liisattiin eniten vuonna 2018. 

Onko työsuhdeauto vain ylimmän johdon ja parhaan myyjän etu?

Ei. Työsuhdeautoja on monenlaisissa rooleissa työskentelevillä. Vapaan autoedun saavat useimmiten yrityksen johto ja sellaiset työntekijät, jotka liikkuvat paljon työssään, kertoo Björkstén. – Käyttöetu taas on usein sellaisilla työntekijöillä, joille kertyy vähän tai ei lainkaan työajoja, mutta joita työnantaja haluaa sitouttaa tai palkita tarjoamalla autoedun. Tyypillisesti autoedun verotusarvo vähennetään tällöin palkasta.

Miksi huoltoleasing-sopimus on hyvä ratkaisu työsuhdeautoiluun?

Ei tarvitse itse huolehtia tai murehtia auton kunnosta tai äkillisistä, yllättävistä kustannuksista, koska niitä ei tule itselle maksettavaksi. Työsuhdeautoilijana tiedän, että apua on saatavilla 24/7, jos matka katkeaa yllättäen esimerkiksi tekniseen vikaan. Puolestani on mietitty, missä auto kannattaa huoltaa, kiveniskemät tuulilasissa korjata tai minne viedä auto katsastettavaksi, Björkstén toteaa.

Pidän erityisesti siitä, että autoa vaihtaessani minun ei tarvitse kantaa huolta vanhan auton myymisestä tai vääntää autoliikkeiden kanssa ehdoista ja maksuajoista. Tämä säästää aikaa ja vaivaa.

 

Sovi työnantajan kanssa ainakin...
  • mikä on autoedun vaikutus palkkaan; tuleeko etu palkan päälle?
  • oletko oikeutettu käyttöetuun vai vapaaseen autoetuun
  • kuinka monta kilometriä olet oikeutettu vuodessa ajamaan
  • mikä on yrityksen kipukynnys hinnalle ja tuleeko lisävarusteiden sisältyä siihen
  • rajoitetaanko sitä, kuka autoa saa lisäksesi kuljettaa

 

Vaivaako autokuume? Tutustu parhaisiin huoltoleasing-diileihimme täällä!

jaa:

Lue myös

Pakettiauton varustelun ABC

Pakettiauton varustelulla saavutetaan merkittäviä hyötyjä yrityksen koosta riippumatta. Näin se käy!

Faktaa työsuhdeautoilusta 02.05.2019

Kaikki pakettiauton leasingista

Monelle yritykselle pakettiauto on yksi tärkeimmistä työvälineistä: jos auto seisoo, työt seisovat. Leasingin avulla saat auton sekä kaikki sen palvelut – korjauksista ja sijaisautoista vakuutuksiin – yhdellä, kiinteällä kuukausihinnalla. Tälle sivulle olemme koonneet runsaasti pakettiautoihin liittyvää materiaalia. Tutustu sisältöihin alta!

Faktaa työsuhdeautoilusta 02.05.2019

Ajoneuvojen päästömittaukset menevät uusiksi – tätä tarkoittaa WLTP

Ajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen mittaustapa muuttuu. Uusi tapa WLTP on entistä tiukempi, mikä tarkoittaa sitä, että päästölukemat nousevat. Ensimmäisenä uuteen mittaustapaan siirtyivät henkilöautot, nyt vuorossa ovat pakettiautot. Siirtymäaika on parhaillaan menossa, mutta vaikutukset esimerkiksi autoverotuksen lopulliseen muotoon ovat vielä epäselviä.

Faktaa työsuhdeautoilusta 25.04.2019

Uutta WLTP-päästömittaustapaa aletaan soveltaa myös pakettiautoihin

Ajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen uusi mittaustapa WLTP laajenee koskemaan myös pakettiautoja. Tämä tarkoittaa ajoneuvokohtaisten CO2-lukemien nousua, mikä puolestaan nostaa autoveroa. Uusi pakettiauto kannattaakin tilata hyvissä ajoin ennen kuin muutokset syyskuussa astuvat voimaan.

Faktaa työsuhdeautoilusta 25.04.2019