Autoedun verojen ABC – Yrittäjä, tämä sinun tulee tietää työsuhdeauton verotuksesta

Faktaa työsuhdeautoilusta 06.11.2017

jaa:

Milloin tarvitaan ajopäiväkirjaa? Kannattaako vapaa autoetu vai käyttöetu?

Mikä on autoetu?

Autoetu tarkoittaa sitä, että työntekijä käyttää työnantajansa henkilö- tai pakettiautoa omiin tai perheesi yksityisajoihin – hänellä on siis käytössään työsuhdeauto. Autoetu on palkkatulona verotettava etuus. Veroa maksetaan auton verotusarvon osuudesta.

Miten autoedun verotusarvo määräytyy?

Auton verotusarvoon vaikuttavat uushankintahinta, ostovuosi, lisävarusteet ja se, päätätkö nauttia vapaasta autoedusta vai käyttöedusta. Vapaassa autoedussa yritys maksaa myös kaikki polttoaineet. Käyttöedun tapauksessa maksat polttoaineen itse, mutta yritys voi maksaa kulukorvauksia polttoainekustannuksista 0,10 € / km. Verotusarvon laskentakaavaa ei itse tarvitse opiskella, vaan LeasePlan välittää yrityksen palkanlaskentaa varten autoliikkeeltä saatavan verotusarvotodistuksen.

Kumpi on minulle edullisempi, vapaa autoetu vai käyttöetu?

Osa verotusarvosta koostuu arvioitujen käyttökustannusten osuudesta, jotka lasketaan verotuksessa kaavamaisesti. Monimutkaisen kaavan voi yksinkertaistaa seuraavasti: 

Mikäli polttoainekustannukset ovat suuremmat kuin 180 € / 1500 km, on vapaa autoetu edullisempi valinta. Vähemmällä kulutuksella kannattaa valita käyttöetu. 

>> Lue lisää käyttöedun ja vapaan autoedun laskennasta Liikkeellä.fi-artikkelistamme.
>> Laske työsuhdeauton verotusarvo LeasePlanin laskurilla.

Yksityisajojen suuri määrä voi tarkoittaa korkeampaa verotusarvoa

Autoedun verotusarvoa voidaan korottaa verotuksessa, mikäli yksityisajoja on poikkeuksellisen paljon, eli yli 18 000 km vuodessa. Esimerkiksi asunnon ja työpaikan väliset ajot ovat yksityisajoa. Jo esimerkiksi pelkästään 41 km yhdensuuntainen työmatka 220 päivän mukaan laskettuna tekee yksityisajoa 18040 kilometriä. Jos yksityisajoja kertyy vähän, voi yksityishenkilö hakea verottajalta oikaisua verotusarvoon.

Milloin tarvitaan ajopäiväkirjaa?

Työsuhdeautolla ajavan työntekijän tai yrittäjän kannattaa pitää ajopäiväkirjaa, koska työsuhdeautolle laskettuun verotusarvoon voi tietyin edellytyksin saada kevennyksiä.

Oma auto vai työsuhdeauto?

Jos laskee, millaista omaa autoa voisi ylläpitää työsuhdeauton verojen osuudella, ei se ole kummoinen. Palkansaajan onkin helppo päättää ottaa työsuhdeauto silloin, kun sellainen on tarjolla palkan päälle. Yrittäjä toki pohtii, millaiset autoilun kokonaiskustannukset ovat silloin, kun yritys maksaa myös auton pääoma- ja käyttökustannuksia tai leasing-vuokraa.

Auton omistaminen yksityishenkilönä voi kannattaa silloin, jos kilometrikorvattavia työajoja on niin paljon, että yksin kilometrikorvaukset riittävät oman, itselle mieluisan auton rahoittamiseen ja käyttökustannusten kuittaamiseen.

>> Lue, millaisia käytännön eroja yrittäjän eri autoiluratkaisuissa on.

 

Nouseeko autokuume? Katso parhaat tarjouksemme täältä.

jaa:

Tilaa kirjoitukset

Lähetämme uudet sisällöt sähköpostiisi kuukausittain.

 

Lue myös

Autoetu työntekijän näkökulmasta - tiedä ainakin tämä työsuhdeauton käyttämisestä, hankinnasta ja veroista

Tavoitteena työsuhdeauto? Tiedätkö, kannattaako sinun valita käyttöetu vai vapaa autoetu? Mitä sanoo verottaja? Entä kuinka monta kilometriä saat autolla ajaa?

Faktaa työsuhdeautoilusta 08.02.2018

Huoltoleasingin usein kysytyt kysymykset

Katso tästä vastaukset yleisimpiin huoltoleasing-sopimuksiin liittyviin kysymyksiin.

Faktaa työsuhdeautoilusta 20.10.2017

Autoleasingin sanasto – tunne liisauksen tärkeimmät termit

Valitako käyttöetu vai vapaa autoetu? Mitä eroa on huoltoleasingilla ja rahoitusleasingilla? Täältä löydät selitykset tärkeimmille liisaukseen liittyville termeille.

Faktaa työsuhdeautoilusta 05.10.2017